Zhubněte jednou provždy, aneb hubnutí s Antónií Mačingovou
Obezita je nejen kosmetický problém, ale i vážná nemoc. Do nutriční poradny denně dochází pacienti, kteří chtějí zhubnout a často již mají různé pokusy za sebou. Řada z nich nám v poslední době udává, že drželi dietu dle Mačingové.
Kdo je dnes odborníkem na hubnutí?
Hubnutí v Česku rozumí téměř každý a není celebrity, která by o této problematice nenapsala knihu. Není vyloučené, že byste se, díky úspěšné knize o hubnutí, takovou celebritou nemohli stát sami. To je případ Antónie Mačingové a její knihy, kde v názvu stojí: Zhubněte jednou provždy. Pojďme se tedy seriózně z hlediska výživy podívat na její dietu.
V čem spočívá dieta podle Mačingové?
Paní Mačingová na základě mnohaletého pozorování sebe sama a svých zdravotních potíží vypracovala čtyřtýdenní stravovací program. Ten má kromě zhubnutí dodat tělu energii, zlepšit krevní obraz, zvýšit bazální metabolismus, atd. Nevím, jak k tomu odvážnému tvrzení došla, ale po podrobném zhodnocení je nutné konstatovat, že její dieta je místy velmi jednostranná, výrazně restriktivní, s nedostatečným příjmem bílkovin i částečně sacharidů a vlákniny.
Autorka se shlédla v červené řepě, sušených švestkách a bílém jogurtu. Tyto potraviny dále kombinuje s různými druhy zeleniny. Pokrmy tu a tam obohatí kuřecím masem, těstovinami či mozzarelou a zázračná dieta je na světě! Při takové polo hladovce, kde průjem je dle autorky normální, zhubne každý. Co to udělá s vaší svalovinou je jasné a váš bazální metabolismus to zcela jistě nezrychlí, ba naopak. Základem diety detoxikace, autorka varuje před masem, drůbeží a rybami kontaminovanými pesticidy, nicméně tuňák v konzervě jí nevadí.
Odbornost informací

V knize se dočteme celou řadu slušně řečeno nesmyslů, která svědčí o autorčině naprosté neznalosti základů výživy či metabolismu. Např. omega-3 mastné kyseliny brání jo-jo efektu, kiwi zvyšuje spalování tuků, potrava „rozptýlená v naší krvi reaguje s kyslíkem“. Dle Mačingové zpracování vlákniny odčerpává energii z podkožního tuku. Nebo, čím více jíme železa, tím máme více hemoglobinu, tím více kyslíku a tím více spalujeme tuky. Dle autorky je pitný režim důležitý, pokud ale pijeme hodně, může se stát, že živiny se z těla vyplaví dříve, než nám pomohou.
Vrcholem všeho je láska autorky k česneku. Česnek miluje, je zázrakem pro pacienty s vysokým tlakem, ale pokud ho jíte hodně, hrozí, že by se z ucpaných cév mohly uvolnit částice cholesterolu a způsobit embolii. To už je do nebe volající hloupost, která jen potvrzuje, že papír snese všechno. Snese i to, že současně kombinuje svou dietu se zcela groteskní dietou dle krevních skupin, dělenou stravou či „zakyselením“.
Bohužel, na internetu dle ohlasů zjistíte, že stovky čtenářek se předhání v předávání receptů, pochvalují si, že konečně hubnou (na úkor své svalové hmoty) a hltají příběhy těch, co zhubli. To, že by jim dieta mohla i škodit, je ani nenapadne. Po éře diet dle L. Kořínkové, Š. Margity a dalších „expertů na výživu“, se tak objevil nový výživový guru a mám obavu, že má ještě dost energie na pokračování svých románů o hubnutí.
Podobné články
V obezitologické ambulanci se denně setkávám s pacienty, kteří vyzkoušeli různé diety, potravinové doplňky, pravidelně cvičí a při tom vše bez většího úspěchu.
více