Zakyselení organismu - fakt,nebo strašák?
Co to vlastně je to zakyselení? Podle některých léčitelů a výživových poradců jde o metabolický stav, kdy je v těle porušena vnitřní rovnováha mezi kyselinami a zásadami. Z pohledu biochemika jde patrně o pokles tzv. pH (ale nikde nenajdeme definici na jakou hodnotu!). Zjistíme to prý měřením moči papírky, které nám ukážou, jak moc jsme zakyseleni (zejména kyselinou močovou, mléčnou, octovou apod.).
Co způsobuje zakyselení?

Zakyselení organismu má být pravděpodobně dnes příčinou všech chorob, na které si jen vzpomenete.
Může za chronickou únavu, bolesti hlavy, svalů, infekční nemoci, cukrovku, obezitu, kornatění cév, revmatoidní artritidu, plísně, deprese, osteoporózu a další.Rakovina má být údajně posledním projevem extrémního překyselení a rakovinný nádor je přirozený obranný mechanizmus, kterým se naše buňky chrání, aby přežily v příliš kyselém prostředí. Za vše mohou kyselinotvorné potraviny, hlavně cukr, maso, mléko, alkohol, vejce, celozrnné pečivo, máslo, margariny, čočka, těstoviny, obilí, špalda, pohanka, atd. Kyselinotvorný je taky stres, strach, přepínání organismu, negativní myšlení, mělké dýchání, drogy, alkohol, kouření atd. Jak na překyselení?
Dá se proti němu bojovat?
Pokud se podíváte na internet, tak najdete stovky odkazů, jak se s touto hrozbou 21. století vypořádat. Například jedna výživová poradkyně s vysokoškolským diplomem z oboru výživy (!) doporučuje denně 80% zásadotvorných potravin a k tomu přírodní produkty, které podpoří rozpouštění škodlivin a jedů usazených v těle. Jiný výživový poradce zase píše, že je zcela nemožné dostat rakovinu, pokud se člověk stravuje zdravě, pije hodně čisté vody a cvičí. Řešením může také být zásaditý preparát (ceny jsou ve stovkách korun). Zcela na vrcholu této „kyselé bizarnosti“ stojí jeden lékař v Itálii, který podáváním sody „překyseleným lidem" údajně v 90% vyléčil jejich rakovinu.
Kde je pravda?
Naše tělo je továrna, která při metabolismu denně produkuje kyselé látky, které jsou zcela pro něj přirozené. Pokud se jejich produkce zvýší, má naše tělo ohromné možnosti, jak udržet vnitřní rovnováhu (pH) a vyloučit nadbytek těchto látek močí nebo dechem. Extrémním případem je jen dekompenzovaná cukrovka nebo selhávání ledvin. Tam je organismus doopravdy „překyselen" a vyžaduje specializovanou léčbu. Zdravý člověk si svou rovnováhu dokáže bez problémů udržet. Nevím, co by „zastánci překyselení" dělali, kdyby si moč změřili např. po 2 hodinách jízdy na kole či běhání. Organismus je totiž opravdu a výrazně zakyselen, ale přirozeným metabolitem- kyselinou mléčnou. Asi by slupli celou krabičku jedlé sody. A co takový Jaromír Jágr? Hraje hokej, pro který je typická velká tvorba kyseliny mléčné. Je de fakto každý den zakyselen. Má vůbec šanci přežít? Bez zásadité stravy, jedlé sody či jiných preparátů? Určitě ano, protože jeho tělo (ale i naše) je na laktát od nepaměti zvyklé a umí se s tím vyrovnat tak, jako i se všemi kyselinotvornými zdroji či potravinami, před kterými jsme varováni. Spíše to asi bude o množství a pestrosti stravy.
Zapojme tedy trochu zdravý rozum, nevěřme některým teoriím, byť se tváří sebevědečtěji a šetřeme penězi. A pokud ortodoxní zastánci zakyselení budou protestovat, ať podají o zakyselení důkaz. Jejich argumenty po stránce biochemie neobstojí. A že by důkazem byly jen změny kyselosti moči na testačním proužku? To je určitě nesmysl. Pokud by měl být indikátorem toho, že nám hrozí ze zakyselení rakovina, infarkt, deprese a další nemoci, byl by stejně nedostatkovým zbožím, jako za starého režimu pomeranče.